Extra Excel omgeving gebruiken

( Voor het laatst geupdate 29 juni 2020 00:30 )
Bij het gebruiken van zware, grote en/of instabiele modellen in Excel kan het heel nuttig zijn om niet alle Excel bestanden die je opent in dezelfde Excel omgeving te openen, maar zulke modellen in een eigen omgeving te zetten.

Voordelen


De bestanden die het meest in aanmerking komen om in een eigen Excel omgeving te zetten zijn Excel bestanden die erg groot zijn, zwaar rekenwerk verrichten, lange processen uitvoeren en/of gevoelig zijn voor effecten die (onbedoeld) door andere Excel bestanden veroorzaakt kunnen worden.

Door dit soort bestanden in een eigen omgeving te zetten kunnen Excel bestanden in principe alleen elkaar in de weg zitten als ze in dezelfde Excel omgeving geopend zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in de ene Excel omgeving door kunt werken, terwijl de andere Excel omgeving zwaar rekenwerk aan het verrichten is (zolang je computer het aan kan). Ook kun je voorkomen dat een bestand dat steeds lang rekent aan het rekenen gezet wordt door een wijziging in een bestand dat helemaal niks met dat grote bestand te maken heeft. Verder beperk je de schade als een bepaald bestand Excel vast laat lopen, doordat dat alleen de bestanden binnen die Excel omgeving betreft (tenzij heel je computer vast loopt).

Nadelen


Het gebruiken van meerdere Excel omgevingen heeft ook nadelen. Zo kun je niet binnen Excel kopiŽren en plakken tussen bestanden die in verschillende omgevingen staan. De gekopieerde gegevens zullen buiten Excel om naar de andere Excel omgeving gebracht worden (via het besturingssysteem), waardoor de ontvangende Excel de gekopieerde gegevens beschouwt als "vreemde bron" (bijvoorbeeld zoals wanneer je wat tekst van internet kopiŽert en in Excel plakt), waardoor de plakken en plakken speciaal acties andere opties beschikbaar hebben en andere resultaten (kunnen) opleveren.

Ook zullen koppelingen tussen bestanden die open staan in verschillende Excel omgevingen NIET verwijzen naar de openstaande versie van het bestand, maar naar de laatst opgeslagen versie van het bestand.

Deze nadelen zullen bij onbedoeld gebruik van meerdere Excel omgevingen verwarrend zijn voor gebruikers, vandaar dat Microsoft vanaf Excel versie 2013 heeft Microsoft bedacht dat gebruikers die een tweede Excel omgeving gaan openen meestal niet deze gevolgen zullen willen. Bij bewust gebruik van meerdere Excel omgevingen kunnen deze nadelen echter ook kansen zijn om een bepaald gedrag van de bestanden te bereiken.

Hoe start je een nieuwe Excel omgeving

Bij Excel versies 2010 en eerder was het een kwestie van nog een keer Excel starten in het Start menu. Vanaf versie 2013 gaat dat niet meer, omdat Microsoft heeft geregeld dat het nieuwe Excel bestand in dat geval toch gewoon aan de reeds bestaande Excel omgeving wordt toegevoegd. Maar het is nog steeds mogelijk om een nieuwe Excel omgeving te starten als Excel al open staat.

Houd de [ALT] knop ingedrukt terwijl je Excel de tweede keer opent (vanuit Start menu, of door rechts te klikken op de bestaande Excel in de taakbalk en de Excel optie te kiezen die net boven "vastmaken aan taakbalk" (of losmaken van taakbalk) staat. Excel vraagt nu of je bewust een extra Excel omgeving wilt starten. Als je op die vraag Ja antwoordt, krijg je toch de extra Excel omgeving, net als voorheen.

Deel dit artikel met anderen
reageren op dit artikel ? Reageren ?

NB ! Deze niet invullen !!( is alleen tegen spam bedoeld ). Vul uw email adres in bij 'Emailadres'
Naam:
Email (optioneel):
Tekst:
Resterend aantal tekens:
Tel op drie plus vier =



Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?  PDF versie?

Klik hier om alle Tips te zien !