Spookkoppelingen

( Voor het laatst geupdate 11 januari 2012 15:43 )
Als ik een bepaald Excel bestand open, krijg ik de vraag of ik de koppelingen wil bijwerken. Ik weet absoluut zeker dat er geen koppelingen naar andere bestanden in mijn Excel bestand zitten, maar hoe maak ik dat Excel wijs?

Dit is een bekend verschijnsel, dat 'spookkoppelingen' genoemd wordt. Ik heb Excel er nog nooit op kunnen betrappen dat het ten onrechte een koppeling meldde. Er zijn dus koppelingen in je bestand aanwezig, al heb je ze niet kunnen vinden.

De koppelingen waar je naar gezocht hebt, zijn ongetwijfeld koppelingen in formules. Er zijn echter meer plaatsen in een Excel-bestand waar koppelingen kunnen zitten. Volg de onderstaande beschrijving om deze koppelingen op te sporen en te verwijderen.

Als in het menu 'Bewerken' het item 'Koppelingen...' beschikbaar is, selecteer deze dan. Het venster dat nu verschijnt informeert je over het bestand waarnaar de koppelingen verwijzen. Je kunt de bron van deze koppelingen wijzigen naar het open bestand, waardoor deze externe koppelingen, interne koppelingen worden (binnen hetzelfde Excel-bestand).

Daarnaast kunnen er ook reeksnamen in het bestand aanwezig zijn die naar een extern bestand of naar een foutmelding verwijzen. Om hierop te controleren ga je in het menu naar Invoegen, Naam, Definiƫren. Loop hier door de lijst met reeksnamen en kijk naar de verwijzingen in het veld 'Verwijst naar:'. Als een naam verwijst naar een ander bestand, of naar een foutmelding zoals #VERW!, verwijder de naam dan. Dit is de meest voorkomende schuilplaats voor spookkoppelingen.

Als je bestand een grafiek bevat, dan kan er ook een koppeling aanwezig zijn, als de brongegevens voor de grafiek uit een ander bestand gehaald worden. Kijk de bronreeks van iedere gegevensreeks na op verwijzingen naar andere bestanden. Als er een verwijzing naar een ander bestand tussen zit, zorg dan dat de benodigde gegevens in het huidige bestand aanwezig zijn, en pas de ingestelde gegevensreeks aan of maak de grafiek opnieuw.

Een laatste plaats waar koppelingen zich kunnen verstoppen is in een zelfgemaakt dialoogvenster. Selecteer de objecten in het dialoogvenster stuk voor stuk en houd de formulebalk in de gaten voor verwijzingen naar andere bestanden. Wijzig of verwijder de verwijzing om de spookkoppeling kwijt te raken.

Nu zouden alle spookkoppelingen uit het bestand verdwenen moeten zijn. Het enige dat nu nog rest is dit opgeschoonde bestand opslaan. Als je het bestand daarna sluit en opnieuw opent, zou Excel niet meer moeten vragen of de koppelingen bijgewerkt moeten worden.

Deel dit artikel met anderen
reageren op dit artikel ? Reageren ?

NB ! Deze niet invullen !!( is alleen tegen spam bedoeld ). Vul uw email adres in bij 'Emailadres'
Naam:
Email (optioneel):
Tekst:
Resterend aantal tekens:
Tel op vier plus twee =Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?  PDF versie?

Klik hier om alle Tips te zien !