SomProduct (zoals het bedoeld is)

( Voor het laatst geupdate 11 januari 2012 15:45 )
In mijn Excel-bestand heb ik een kolom met bedragen exclusief BTW en een kolom met BTW percentages. Om het totale BTW bedrag te berekenen, vermenigvuldig ik eerst in een aparte kolom ieder netto bedrag met het bijbehorende BTW percentage. Daarna tel ik deze op. Dit werkt op zich wel, maar je zou toch zeggen dat dit ook zonder de tussenstap zou moeten kunnen?

Jazeker, dat kan zonder die tussenstap! Met behulp van een functie SOMPRODUCT kun je deze berekening in een keer doen. Schrijf ter het totale BTW bedrag even op zoals die nu berekend wordt. Deze waarde moet er straks namelijk ook weer staan.

Verwijder nu eerst de formules in de extra kolom. Dit om iedere verdenking op het gebruik van deze tussenstap te vermijden.

Ga hierna in de cel staan waar het totale BTW bedrag moet komen te staan, en voor de volgende formule in: (Ik ga er even vanuit dat de bedragen exclusief BTW in de cellen A1 tot en met A10 staan en de BTW percentages in de cellen B1 tot en met B10.)

=SOMPRODUCT(A1:A10;B1:B10).
Controleer even of het totaal van de BTW overeen komt met de waarde die je opgeschreven hebt aan het begin. Als je de formule goed ingevoerd hebt, dan is het dezelfde waarde.
Deel dit artikel met anderen
reageren op dit artikel ? Reageren ?

NB ! Deze niet invullen !!( is alleen tegen spam bedoeld ). Vul uw email adres in bij 'Emailadres'
Naam:
Email (optioneel):
Tekst:
Resterend aantal tekens:
Tel op vier plus vijf =Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?  PDF versie?

Klik hier om alle Tips te zien !