Reeksnaam maken op werkblad niveau

( Voor het laatst geupdate 11 januari 2012 15:40 )
Het gebruik van reeksnamen is bij gevorderde Excel gebruikers wel bekend. De normale reeksnamen zijn op werkboek niveau: op welk werkblad er ook verwezen wordt naar de reeksnaam, er wordt altijd verwezen naar dezelfde reeks cellen. Reeksnamen op werkblad niveau zijn veel minder bekend. Wat kunt u er mee en hoe maakt u ze aan?

Een reeksnaam op werkblad niveau is alleen te gebruiken op het werkblad waarvoor deze is aangemaakt. Dit geeft u het voordeel dat u op meerdere werkbladen binnen hetzelfde bestand dezelfde reeksnaam kunt aanmaken.

Een voorbeeld: U heeft een werkblad waarin u berekeningen voor een bepaalde maand uitvoert. Om de formules leesbaar te houden, heeft u voor het maandnummer (waar u in veel formules naar verwijst) een reeksnaam gegeven: 'Maand'.

Nu wilt u drie van die werkbladen in één bestand hebben. Als u niets doet, gaan alle werkbladen rekenen met dezelfde waarde voor 'Maand'. Of de waarde van het eerste, tweede of derde werkblad gebruikt wordt, hangt er van af op welk werkblad de reeksnaam het laatste aangemaakt is. Dit is niet wat u wil: u wilt immers niet drie exact dezelfde werkbladen, maar drie werkbladen met gegevens van verschillende maanden erop.

Om dit te bereiken kunt U natuurlijk drie verschillende reeksnamen aanmaken: Maand1, Maand2, Maand3 en uw formules per werkblad aanpassen aan de nieuwe reeksnaam. In zo'n situatie is een reeksnaam op werkblad niveau heel handig. Met een reeksnaam op werkblad niveau blijven de formules gewoon naar de reeksnaam 'Maand' verwijzen. Doordat deze reeksnaam op ieder werkblad op werkbladniveau aangemaakt is, gebruiken de formules op werkblad 'Blad1' de waarde van de reeks 'Maand' op werkblad 'Blad1', terwijl dezelfde naar 'Maand' verwijzende formule op werkblad 'Blad2' verwijst naar de reeks 'Maand' op werkblad 'Blad2'.

Zo'n reeksnaam op werkblad niveau kunt u aanmaken door (zoals gebruikelijk) eerst (1) de te benoemen reeks cellen te selecteren, daarna (2) in de menubalk te gaan naar Invoegen / Naam / Definiƫren en (3) nu niet zoals anders gewoon de naam invullen die u aan de reeks wilt geven, maar in plaats daarvan vult u de nieuwe reeksnaam in als: !. In het bovenstaande voorbeeld zou dat Blad1!Maand kunnen zijn.

Als uw werkbladnaam een spatie bevat, kunt u het niet helemaal op deze manier doen. U zult de werkbladnaam tussen quootjes moeten plaatsen. Het wordt dan dus bijvoorbeeld 'Blad 1'!Maand. Het is een goed idee om altijd quootjes te gebruiken om de werkbladnaam, om vergissing te voorkomen.

Deel dit artikel met anderen
reageren op dit artikel ? Reageren ?

NB ! Deze niet invullen !!( is alleen tegen spam bedoeld ). Vul uw email adres in bij 'Emailadres'
Naam:
Email (optioneel):
Tekst:
Resterend aantal tekens:
Tel op drie plus vijf =Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?  PDF versie?

Klik hier om alle Tips te zien !