Keuzelijst zit goed verstopt.

( Voor het laatst geupdate 11 januari 2012 15:56 )
Ik wil een keuzelijst maken in een cel van mijn Excel bestand. Ik heb al veel geprobeerd en gezocht, maar ik kan niet vinden hoe ik dit kan doen.

Het maken van een keuzelijst in een werkblad kan op twee manieren. De eenvoudigste manier (maar die zit wel verstopt, vandaar dat je hem waarschijnlijk niet kon vinden) is via de functie 'gegevensvalidatie'. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

  • In de menubalk van Excel (even afhankelijk van je excel-versie en de taalversie) kies je voor DataValideren...
  • Excel opent nu een venster genaamd 'Gegevensvalidatie'. Het tabblad 'Instellingen' is al geselecteerd.
  • In de keuzelijst onder 'Toestaan:' kies je voor 'Lijst'.
  • Nu verschijnt er rechts van die keuzelijst een vakje met een vinkje, waarbij de tekst 'keuzelijst in cel' staat. Zorg ervoor dat dit vakje aangevinkt is en blijft. Dit zorgt er namelijk voor dat de 'vervolgkeuzelijst' in de cel verschijnt.
  • Bij 'Bron' moeten nu nog de verschillende keuze mogelijkheden aangeven worden. De meest gebruikelijke manier is om te verwijzen naar een reeks cellen die in één kolom onder elkaar staan. Je kunt echter ook een reeks cellen opgeven die in één rij naast elkaar staan, of de verschillende opties in het invoerveld 'Bron' achter elkaar typen, gescheiden door een 'lijstscheidingsteken'. Het lijstscheidingsteken is meestal een komma of een puntkomma (dit is afhankelijk van de instellingen op je computer). De aangegeven opties verschijnen nu in de lijst.

Dan zijn er nog enkele opties: In de tabbladen 'Invoerbericht' en 'Foutmelding' kun je teksten neerzetten, waarmee jede gebruiker erop kunt wijzen dat er alleen gekozen kan worden uit de opties die in de lijst staan. Persoonlijk zou ikhet 'invoerbericht' uitgeschakeld laten staan... vooral als een gebruiker je bestand al vaker gebruikt heeft wordt datbericht namelijk irritant...

De foutmelding zou ik wel aan zetten met een eigen tekst, waarin je vertelt dat er alleen waarden uit de keuzelijst geaccepteerd worden. Deze foutmelding verschijnt zodra er een waarde in de cel ingevuld wordt die niet in de lijst voorkomt.

Zodra je nu op 'Ok' klikt is de keuzelijst klaar.

De wat moelijkere manier is via een keuzelijst-object uit de 'control toolbox' (een van de knoppenbalken die niet standaard zichtbaar zijn.) Mocht de boven beschreven oplossing niet zijn wat je zoekt, mail me dan even voor uitleg over deze methode. In de meeste gevallen is de hier beschreven methode de beste keus.

Deel dit artikel met anderen
reageren op dit artikel ? Reageren ?

NB ! Deze niet invullen !!( is alleen tegen spam bedoeld ). Vul uw email adres in bij 'Emailadres'
Naam:
Email (optioneel):
Tekst:
Resterend aantal tekens:
Tel op een plus vijf =



Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?  PDF versie?

Klik hier om alle Tips te zien !